Република Србија
ТРЕЋЕ ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БЕОГРАДУ

Треће основно јавно тужилаштво у Београду дана 22.08.2023.године поднело је суду оптужни предлог против окривљеног П.М. (1987.) због постојања оправдане сумње да је извршио продужено кривично дело Пореска утаја из члана 225 став 2 у вези са ставом 1 у вези члана 61 Кривичног законика, у временском периоду од 01.01.2017. године до 01.04.2019. године, ГО Земун, у својству одговорног лица привредног друштва, у намери да делимично избегне плаћање других прописаних дажбина, дао лажне податке о чињеницама које су од утицаја на утврђивање тих обавеза, а чији појединачни износи наведених дажбина прелазе износ од 5.000,000,00 динара, на тај начин што је у законом прописаном року за период 2017. године доставио годишњи извештај о количини и врсти увезених производа који после употребе постају посебни токови отпада у складу са Уредбом о производима који постају посебни токови отпада, обрасцу дневне евиденције о количини и врсти произведених и увезених производа и годишњег извештаја, начину и роковима достављања годишњег извештаја, обвезницима плаћања накнаде, критеријумима за обрачун, висина и начин обрачунавања и плаћања накнаде, те је према званичној евиденцији пријавио као посебан отпад количину од 7,22 тоне отпада, док из царинских података произлази да је увезено 691,71 тона увезених аутомобила – производа који после употребе постају посебни токови отпада, чиме је избегао плаћање других дажбина за 2017. годину у износу од 8.033.520,00 динара, док је за за период 2018. године наведнеом органу пријавио као посебан отпад количину од 7,62 тоне отпада, док из царинских података произлази да је увезено 406,2 тоне увезених аутомобила – производа који после употребе постају посебни токови отпада, чиме је избегао плаћање других дажбина за 2018. годину у износу од 4.782.960,00 динара.
С тим у вези, тужилаштво је предложило суду да након спровођења поступка окривљеном изрекне казну затвора у трајању од 2 (две) године и 6 (шест) месеци уз кумулативно изрицање новчане казне у износу од 500.000,00 динара.

Треће основно јавно тужилаштво у Београду дана 22.08.2023.године поднело је суду оптужни предлог против окривљеног М.Д.(1985.) због постојања оправдане сумње да је извршио продужено кривично дело Неовлашћено држање опојних дрога из члана 246а став 1 у вези са чланом 61 Кривичног законика, у месецу септембру 2022. године, ГО Земун, којом приликом јe неовлашћено држао у мањој количини за сопствену употребу супстанцу која је Правилником о утврђивању Списка психоактивних контролисаних супстанци проглашена за опојну дрогу и то 0.05 грама опојне дроге хероин, на тај начин што је предметну опојну дрогу држао у пакетићу, што је прегледом од стране полицијских службеника Интервентне јединице 92 пронађено и одузето од окривљеног, као и у месецу октобру 2022. године, ГО Земун, којом приликом је неовлашћено држао у мањој количини за сопствену употребу супстанцу која је Правилником о утврђивању Списка психоактивних контролисаних супстанци проглашена за опојну дрогу и то 0.30 грама опојне дроге хероин, на тај начин што је предметну опојну дрогу држао у ПВЦ пакетићу који је ставио у усну дупљу, што је прегледом од стране полицијских службеника ПС Земун пронађено и одузето од окривљеног,
Имајући у виду претходну осуђиваност окривљеног за истоврсно кривично дело, тужилаштво је предложило суду да окривљеном изрекне казну затвора у трајању од 1 (једне) године и 2 (два) месеца, као и да се окривљеном изрекне мера безбедности одузимања предмета – одузетих опојних дрога.

Треће основно јавно тужилаштво у Београду дана 22.08.2023.године поднело је суду оптужни предлог против окривљеног Ш. Џ. (1978.) због постојања оправдане сумње да је извршио кривично дело Насиље у породици из члана 194 став 1 Кривичног законика, у периоду од маја до августа 2023.године, у породичној кући у Београду, ГО Земун, под дејством алкохола, у стању битно смањене урачунљивости, применом насиља, претњом да ће напасти на живот и тело, дрским понашањем угрозио спокојство и душевно стање члана своје породице – оштећене мајке, на тај начин што је у наведеном временском периоду, када је био под дејством алкохола, улазио у вербални сукоб са мајком и упућивао јој претње, док је у августу месецу 2023. године претио да ће је убити и избацити из куће, ломећи намештај у кући у присуству других чланова породице, од којих су петоро малолетна деца.
Имајући у виду претходну осуђиваност окривљеног, тужилаштво је предложило суду да окривљеном изрекне казну затвора у трајању од 1 (једне) године и 7 (седам) месеци и меру безбедности Обавезног лечења алкохоличара, уз истовремени предлог тужилаштва да се окривљеном продужи притвор, јер постоје особите околности које указују да ће окривљени у кратком временском периоду поновити кривично дело.