Republika Srbija
TREĆE OSNOVNO JAVNO TUŽILAŠTVO U BEOGRADU

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu dana 22.08.2023.godine podnelo je sudu optužni predlog protiv okrivljenog P.M. (1987.) zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio produženo krivično delo Poreska utaja iz člana 225 stav 2 u vezi sa stavom 1 u vezi člana 61 Krivičnog zakonika, u vremenskom periodu od 01.01.2017. godine do 01.04.2019. godine, GO Zemun, u svojstvu odgovornog lica privrednog društva, u nameri da delimično izbegne plaćanje drugih propisanih dažbina, dao lažne podatke o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje tih obaveza, a čiji pojedinačni iznosi navedenih dažbina prelaze iznos od 5.000,000,00 dinara, na taj način što je u zakonom propisanom roku za period 2017. godine dostavio godišnji izveštaj o količini i vrsti uvezenih proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada u skladu sa Uredbom o proizvodima koji postaju posebni tokovi otpada, obrascu dnevne evidencije o količini i vrsti proizvedenih i uvezenih proizvoda i godišnjeg izveštaja, načinu i rokovima dostavljanja godišnjeg izveštaja, obveznicima plaćanja naknade, kriterijumima za obračun, visina i način obračunavanja i plaćanja naknade, te je prema zvaničnoj evidenciji prijavio kao poseban otpad količinu od 7,22 tone otpada, dok iz carinskih podataka proizlazi da je uvezeno 691,71 tona uvezenih automobila – proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, čime je izbegao plaćanje drugih dažbina za 2017. godinu u iznosu od 8.033.520,00 dinara, dok je za za period 2018. godine navedneom organu prijavio kao poseban otpad količinu od 7,62 tone otpada, dok iz carinskih podataka proizlazi da je uvezeno 406,2 tone uvezenih automobila – proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, čime je izbegao plaćanje drugih dažbina za 2018. godinu u iznosu od 4.782.960,00 dinara.
S tim u vezi, tužilaštvo je predložilo sudu da nakon sprovođenja postupka okrivljenom izrekne kaznu zatvora u trajanju od 2 (dve) godine i 6 (šest) meseci uz kumulativno izricanje novčane kazne u iznosu od 500.000,00 dinara.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu dana 22.08.2023.godine podnelo je sudu optužni predlog protiv okrivljenog M.D.(1985.) zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio produženo krivično delo Neovlašćeno držanje opojnih droga iz člana 246a stav 1 u vezi sa članom 61 Krivičnog zakonika, u mesecu septembru 2022. godine, GO Zemun, kojom prilikom je neovlašćeno držao u manjoj količini za sopstvenu upotrebu supstancu koja je Pravilnikom o utvrđivanju Spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci proglašena za opojnu drogu i to 0.05 grama opojne droge heroin, na taj način što je predmetnu opojnu drogu držao u paketiću, što je pregledom od strane policijskih službenika Interventne jedinice 92 pronađeno i oduzeto od okrivljenog, kao i u mesecu oktobru 2022. godine, GO Zemun, kojom prilikom je neovlašćeno držao u manjoj količini za sopstvenu upotrebu supstancu koja je Pravilnikom o utvrđivanju Spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci proglašena za opojnu drogu i to 0.30 grama opojne droge heroin, na taj način što je predmetnu opojnu drogu držao u PVC paketiću koji je stavio u usnu duplju, što je pregledom od strane policijskih službenika PS Zemun pronađeno i oduzeto od okrivljenog,
Imajući u vidu prethodnu osuđivanost okrivljenog za istovrsno krivično delo, tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenom izrekne kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 2 (dva) meseca, kao i da se okrivljenom izrekne mera bezbednosti oduzimanja predmeta – oduzetih opojnih droga.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu dana 22.08.2023.godine podnelo je sudu optužni predlog protiv okrivljenog Š. Dž. (1978.) zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivično delo Nasilje u porodici iz člana 194 stav 1 Krivičnog zakonika, u periodu od maja do avgusta 2023.godine, u porodičnoj kući u Beogradu, GO Zemun, pod dejstvom alkohola, u stanju bitno smanjene uračunljivosti, primenom nasilja, pretnjom da će napasti na život i telo, drskim ponašanjem ugrozio spokojstvo i duševno stanje člana svoje porodice – oštećene majke, na taj način što je u navedenom vremenskom periodu, kada je bio pod dejstvom alkohola, ulazio u verbalni sukob sa majkom i upućivao joj pretnje, dok je u avgustu mesecu 2023. godine pretio da će je ubiti i izbaciti iz kuće, lomeći nameštaj u kući u prisustvu drugih članova porodice, od kojih su petoro maloletna deca.
Imajući u vidu prethodnu osuđivanost okrivljenog, tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenom izrekne kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 7 (sedam) meseci i meru bezbednosti Obaveznog lečenja alkoholičara, uz istovremeni predlog tužilaštva da se okrivljenom produži pritvor, jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.