Република Србија
ТРЕЋЕ ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БЕОГРАДУ

Треће основно јавно тужилаштво у Београду дана 01.09.2023.године поднело је суду оптужни предлог против окривљеног M.В. (1999.) због постојања оправдане сумње да је извршио продужено кривично дело Крађа из члана 203 став 1 у вези са чланом 61. Кривичног законика, у периоду од месеца јула до месеца августа 2023. године, у Београду, ГО Земун, у више наврата одузео туђе покретне ствари у намери да њиховим присвајањем прибави себи противправну имовинску корист, на тај начин што је прилазио оштећеним лицима са леђа и одузимао новчанике и торбе и тиме себи прибавио противправну имовинску корист у динарском износу и у страној валути, као и продужено кривично дело Фалсификовање и злоупотреба платних картица из члана 243 став 4 у вези са ставом 2 у вези са ставом 1 у вези са чланом 61.Кривичног законика, у периоду од месеца јула до месеца августа 2023. године, у Београду, Го Земун, на банкоматима банке „Поштанска штедионица“, „ОТП“ банке и „АИК“ банке, у више наврата неовлашћено употребио туђе картице и употребом картица убацивањем у банкомате себи прибавио противправну имовинску корист у износу од 113.000,00 динара.
Имајући у виду претходну осуђиваност окривљеног за истоврсно кривично дело, тужилаштво је предложило суду да окривљеном опозове претходно изречену меру упозорења – условну осуду, те изрекне јединствену казну затвора у трајању од 2 (две) године и меру безбедности Одузимање предмета, уз истовремени предлог тужилаштва да се окривљеном продужи притвор, јер постоје особите околности које указују да ће окривљени у кратком временском периоду поновити кривично дело.

Поводом догађаја од дана 30.08.2023. године у Сурчину, насељу Јаково, Треће основно јавно тужилаштво у Београду у сарадњи са ПС Сурчин одредило је задржавање дана 01.09.2023. године осумњиченој М.С. (1990.) због постојања основа сумње да је извршила кривично дело Насиље у породици из члана 194 став 3 у вези са ставом 1 КЗ, тако што је применом насиља угрозила телесни интегритет оштећеног малолетног лица, наневши му том приликом оклагијом вишеструке лаке телесне повреде у пределу абдомена, руку и ногу.
Спровођење осумњичене у просторије тужилаштва ради саслушања одређено је за дан 03.09.2023.године.