Republika Srbija
TREĆE OSNOVNO JAVNO TUŽILAŠTVO U BEOGRADU

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu dana 01.09.2023.godine podnelo je sudu optužni predlog protiv okrivljenog M.V. (1999.) zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio produženo krivično delo Krađa iz člana 203 stav 1 u vezi sa članom 61. Krivičnog zakonika, u periodu od meseca jula do meseca avgusta 2023. godine, u Beogradu, GO Zemun, u više navrata oduzeo tuđe pokretne stvari u nameri da njihovim prisvajanjem pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist, na taj način što je prilazio oštećenim licima sa leđa i oduzimao novčanike i torbe i time sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u dinarskom iznosu i u stranoj valuti, kao i produženo krivično delo Falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica iz člana 243 stav 4 u vezi sa stavom 2 u vezi sa stavom 1 u vezi sa članom 61.Krivičnog zakonika, u periodu od meseca jula do meseca avgusta 2023. godine, u Beogradu, Go Zemun, na bankomatima banke „Poštanska štedionica“, „OTP“ banke i „AIK“ banke, u više navrata neovlašćeno upotrebio tuđe kartice i upotrebom kartica ubacivanjem u bankomate sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 113.000,00 dinara.
Imajući u vidu prethodnu osuđivanost okrivljenog za istovrsno krivično delo, tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenom opozove prethodno izrečenu meru upozorenja – uslovnu osudu, te izrekne jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 (dve) godine i meru bezbednosti Oduzimanje predmeta, uz istovremeni predlog tužilaštva da se okrivljenom produži pritvor, jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Povodom događaja od dana 30.08.2023. godine u Surčinu, naselju Jakovo, Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa PS Surčin odredilo je zadržavanje dana 01.09.2023. godine osumnjičenoj M.S. (1990.) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo Nasilje u porodici iz člana 194 stav 3 u vezi sa stavom 1 KZ, tako što je primenom nasilja ugrozila telesni integritet oštećenog maloletnog lica, nanevši mu tom prilikom oklagijom višestruke lake telesne povrede u predelu abdomena, ruku i nogu.
Sprovođenje osumnjičene u prostorije tužilaštva radi saslušanja određeno je za dan 03.09.2023.godine.