Република Србија
ТРЕЋЕ ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БЕОГРАДУ

Треће основно јавно тужилаштво у Београду у сарадњи са ПС Нови Београд одредило је задржавање дана 14.10.2023. године осумњиченом Ч.Б. (1992.) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело Лака телесна повреда из члана 122 став 2 у вези са ставом 1 КЗ и кривично дело Напад на службено лице у вршењу службене дужности из члана 323 став 3 у вези са ставом 1 КЗ, на тај начин што је у просторијама тржног центра „Меркатор“ пришло оштећеном и ножем му нанео повреде у пределу руке и стомака.Након што је оперативним радом утврђен идентитет осумњиченог, приликом приласка полицијских службеника исти је потегао нож и упутио претње да ће напасти на живот и тело службених лица.

Треће основно јавно тужилаштво у Београду у сарадњи са ПС Земун одредило је задржавање дана 14.10.2023. године осумњиченом Ж.Н. и осумњиченом Ј.Б. због постојања основа сумње да су извршили кривично дело Разбојништво у саизвршилаштву из члана 206 став 1 у вези са чланом 30. и чланом 33. КЗ, на тај начин што је у објекту „Скроз добра пекара“ затражили новац од оштећеног, након тога један од осумњичених ножем покушао да оштећеног убоде у стомак, но како је исти пружио отпор нанео му повреде у виду посекотине на руци.
Спровођење осумњичених у просторије тужилаштва ради саслушања одређено је за дан 15.10.2023.године.

Треће основно јавно тужилаштво у Београду у сарадњи са ПС Земун одредило је задржавање дана 14.10.2023. године осумњиченом З.Р. због постојања основа сумње да је извршио кривично дело Насиље у породици из члана 194 став 1 КЗ, тако што је у гаражи породичне куће применом насиља, претњом да ће напасти на живот и тело угрозио спокојство и телесни интегритет оштећене – супруге.
Спровођење осумњиченог у просторије тужилаштва ради саслушања одређено је за дан 15.10.2023.године.

Треће основно јавно тужилаштво у Београду дана 13.10.2023.године поднело је суду оптужни предлог против окривљеног Р.У. (2002.) због постојања оправдане сумње да је извршио кривично дело Угрожавање сигурности из члана 138 став 1 Кривичног законика, у месецу септембру 2023. године, ГО Нови Београд, у близини улаза за теретану „Ахилеј“, којом приликом је угрозио сигурност оштећеног, претњом да ће напасти на његов живот и тело, на тај начин што је срео запослене у наведеној теретани, те у њиховом присуству изрекао претње на рачун оштећеног власника теретане.
Тужилаштво је предложило суду да окривљеном изрекне условну осуду којом ће окривљеном утврдити казну затвора у трајању не краћем од 8 (осам) месеци и истовремено одредити да се утврђена казна неће извршити уколико окривљени за време не краће од 3 (три) године од дана правоснажности пресуде не учини ново кривично дело, уз кумулативно изрицање мере безбедности забране приближавања и комуникације са оштећеним у трајању не краћем од 3 (три) године.

Треће јавно тужилаштво у Београду у сарадњи са ПС Нови Београд и Јединицом за обезбеђење одређених личности и објеката је у опсежној акцији сузбијања илегалног кријумчарења људи и робе ухапсило 4 лица од којих су три држављанина Републике Албаније и то лица Ф. K. (2000), K. Л. (2001) и Е.Х. (1979), и А.Ф. (1989) због постојања основане сумње да су извршили кривично дело
Недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи у покушају у саизвршилаштву из чл.350 ст. 2, а у вези чл.30 и 33KЗ јер су осумњичени 13.10.2023.године намеравали да илегалним каналима пребаце на територију Републике Мађарске два лица која су имала забрану уласка на територију Европске Уније и то тако што су најпре изнајмили рент а кар возило на територији Новог Београда које је требало да буде коришћено да се лица превезу до државне границе са Републиком Мађарском која лица би затим била преузета од стране једног од осумњичених који је требао да их превезе до Будимпеште. Лица су саслушана пред јавним тужиоцем Трећег основног јавног тужилаштва у Београду, након чега је јавни тужилац ставио предлог Трећем основном суду у Београду за одређивање притвора, који предлог је од стране суда и прихваћен. У току је предузимање даљих доказних радњи.

Треће основно јавно тужилаштво у Београду у сарадњи са ПС Нови Београд одредило је задржавање дана 16.10.2023. године осумњиченом А.М. (2005.) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело Разбојништво из члана 206 став 1 КЗ и кривично дело Тешка телесна повреда из члана 121 став 4 у вези са ставом 1 КЗ, на тај начин што је у улазу зграде у улици Булевар Арсенија Чарнојевића сачекао оштећеног, задао му ударац у главу, услед чега је оштећени пао и задобио тешку телесну повреду, затражио да скине патике, чарапе, гардеробу, да му преда телефон, те након тога оштећеног ухватио за врат и одвео до контејнера где му је рекао да уђе, што је оштећени учинио.
Спровођење осумњиченог у просторије тужилаштва ради саслушања одређено је за дан 18.10.2023.године.

Треће основно јавно тужилаштво у Београду дана 16.10.2023.године поднело је суду оптужни предлог против окривљеног В.Н. (1976.) због постојања оправдане сумње да је извршио кривично дело Неовлашћено држање опојних дрога из члана 246а став 1 КЗ, у месецу септембру 2023. године, ГО Земун, којом приликом је под утицајем бупренорфина у терапијским дозама, неовлашћено држао у мањој количини за сопствену употребу супстанце ТХЦ и МДМА које су проглашене за опојну дрогу и налазе се на Списку психоактивних контролисаних супстанци Правилника о утврђивању Списка психоактивних контролисаних супстанци и то 0.91 грама опојне дроге канабис и две таблете опојне дроге МДМА укупне нето масе 0,87 грама, на тај начин што је предметну опојну дрогу држао у ранцу, што је прегледом од стране полицијских службеника пронађено и одузето од окривљеног.
Имајући у виду претходну вишеструку осуђиваност окривљеног за истоврсна кривична дела, тужилаштво је предложило суду да окривљеном изрекне казну затвора у трајању од 1 (једне) године и 2 (два) месеца, као и да се окривљеном изрекне мера безбедности одузимања предмета – одузетих од окривљеног.