Република Србија
ТРЕЋЕ ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БЕОГРАДУ

Треће основно јавно тужилаштво у Београду у сарадњи са ПС Сурчин одредило је задржавање дана 18.10.2023. године осумњиченом Т.Д. због постојања основа сумње да је извршио кривично дело Насиље у породици из члана 194 став 1 КЗ, тако што је у породичној кући применом насиља, претњом да ће напасти на живот и тело угрозио спокојство и телесни интегритет оштећених свог сина и супруге.
Спровођење осумњиченог у просторије тужилаштва ради саслушања одређено је за дан 19.10.2023.године.

Треће основно јавно тужилаштво у Београду дана 19.10.2023.године поднело је суду оптужни предлог против окривљеног С.М. (1987.) и окривљеног П.М. (1995.) због постојања оправдане сумње да су извршили кривично дело Угрожавање сигурности у саизвршилаштву из члана 138 став 2 у вези са ставом 1 и чланом 33. Кривичног законика, дана 20.09.2023. године, у Београду, ГО Нови Београд, улица Сурчинска код УР „Код деда Ставре“, тако што су угрозили сигурност више лица претњом да ће напасти на њихове животе и тела које дело је изазвало узнемиреност грађана В.М., Б.Д, С.Ж, Т.В. и Т.П., на тај начин што су на паркингу испред објекта где се налазио оштећени са обезбеђењем, зауставили возило, након чега је окривљени М.С. оштећеном сину председника Владе Републике Српске рекао „Ми тебе чекамо и ми знамо ко си ти“, те су окривљени изашли из возила, ушли у вербалну расправу са оштећеним и припадницима обезбеђења, да би потом оштећени у страху за свој живот и тело одгурнуо окривљеног М.П., потом су окривљени ушли у своје возило и кренули ка Сурчину, а када су гости из поменутог објекта долазили до паркинга испред, окривљени су својим возилом и то великом брзином прошли поред присутних лица, којом радњом су изазвали страх и угроженост код оштећених, те је због забинутости за безбедност свих лица догађај пријављен полицији.
Имајући у виду претходну вишеструку осуђиваност окривљеног С.М., тужилаштво је предложило суду да окривљеном изрекне казну затвора у трајању од 1 (једне) године и 7 (седам) месеци, уз истовремени предлог тужилаштва да се окривљеном продужи притвор, јер постоје особите околности које указују да ће окривљени у кратком временском периоду поновити кривично дело, док је у односу на окривљеног П.М. тужилаштво предложило суду да окривљеном изрекне казну затвора у трајању од 8 (осам) месеци.