Republika Srbija
TREĆE OSNOVNO JAVNO TUŽILAŠTVO U BEOGRADU

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu dana 20.10.2023.godine podnelo je sudu optužni predlog protiv okrivljene J.R. (1997.) i okrivljenog J.S. (1987.) zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo Prevara u saizvršilaštvu iz člana 208 stav 1 u vezi sa članom 33. Krivičnog zakonika, u periodu tokom meseca januara 2022. godine, u Beogradu, GO Zemun, kojom prilikom su u nameri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist lažnim prikazivanjem činjenica, a potom i održavanjem u zabludi naveli oštećenu da na štetu svoje imovine nešto učini, odnosno preda pokretne stvari i to dva zlatna lančića, jedan sa priveskom lika „Svetog Petra“, drugi sa priveskom lika „Svetog Pavla“, zlatnu burmu, više zlatnih prstenova, jedan verenički sa belim zlatom, drugi sa kamenčićima, dva para zlatnih minđuša, jedan zlatni lančić, jedan par zlatnih minđuša, dva zlatna priveska oba sa likom „Majke Bogorodice“ i jednu narukvicu nalik na zlato, ukupne vrednosti oko 240.000,00 dinara i iznos od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti, na taj način što je oštećena pozvala okrivljenog J.S. koji se prethodno lažno predstavljao kao „Duhovnik Branimir“, lažno prikazujući činjenicu da je vidovit, da joj može pomoći i skinuti crnu magiju sa njene porodice, te je oštećenu putem video poziva ubedio da je potrebno da joj se skine crna magija i da je neophodno da mu oštećena preda svoje zlato na 48 sati, a da će joj nakon toga zlato vratiti, potom je u dva navrata na adresu oštećene došla okrivljena J.R. koja se predstavila drugim imenom, lažno prikazujući činjenicu da je saradnica duhovnika Branimira, preuzela od oštećene zlato i novac, navodeći da im je novac potreban radi kupovine tkanine za skidanje crne magije, a nakon toga su održavali oštećenu u zabludi da će joj predato zlato vratiti i zatim prestali da se javljaju na telefonske brojeve.
Imajući u vidu da su okrivljeni prethodno osuđivani za istovrsno krivično delo, tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenoj J.R. izrekne kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine, uz kumulativno izricanje novčane kazne u iznosu od 200.000,00 dinara, dok je u odnosu na okrivljenog J.S. sudu predloženo da mu sud izrekne kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 9 (devet) meseci, uz kumulativno izricanje novčane kazne u iznosu od 200.000,00 dinara.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu dana 19.10.2023.godine podnelo je sudu optužni predlog protiv okrivljenog L.B. (1995.) zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivično delo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 138 stav 1. Krivičnog zakonika i krivično delo Ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti iz člana 23 stav 2 u vezi sa stavom 1 Zakona o javnom redu i miru, u mesecu decembru 2022. godine, u Beogradu, GO Zemun, u ugostiteljskom objektu „Rio“, tako što je ugrozio sigurnost oštećene – bivše emotivne partnerke pretnjom da će napasti na njen život i telo, a potom napao službena lica u vršenju službene dužnosti, na taj način što je sedeo za stolom u navedenom objektu sa oštećenom i njenim drugaricama, počeo da viče na oštećenu, da je vređa i preti joj da neće izaći živa iz kafića, usled čega se oštećena uplašila i poslala poruku drugarici koja je pozvala policiju, te je po dolasku policijskih službenika okrivljeni odbio da se legitimiše, a kada mu je saopšteno da će biti priveden u policijsku stanicu radi utvrđivanja identiteta i kada su policijski službenici pristupili savlađivanju okrivljenog, isti je uhvatio policijskog službenika u predelu revera, iscepao ga i gurnuo ga, usled čega su policijski službenici sa okrivljenim pali na zemlju, koji se otimao, šutirao ih i pretio da će ih prebiti i tom prilikom naneo lake telesne povrede dvojici policijskih službenika.
Imajući u vidu prethodnu osuđivanost okrivljenog, tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenom prethodno utvrdi kazne zatvora za navedena krivična dela, zatim izrekne jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 2 (dva) meseca.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu dana 10.10.2023.godine podnelo je sudu optužnicu protiv okrivljenog B.I. (2003.) zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio produženo krivično delo Krađa iz člana 203 stav 1 u vezi sa članom 61. Krivičnog zakonika i krivično delo Falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica iz člana 243 stav 4 u vezi sa stavom 2 KZ, krivično delo Neovlašćeno držanje opojnih droga iz člana 246 a stav 1 KZ i krivično delo Sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti iz člana 322 stav 3 u vezi sa stavom 1 KZ, tako što je u Beogradu, GO Novi Beograd na različitim lokacijama, prilazio oštećenima sa leđa, zavlačio ruku u tašne i džep trenerke oštećenih, te u više navrata oduzimao tuđe pokretne stvari u nameri da njihovim prisvajanjem sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist i neovlašćenom upotrebom kartice pribavio protivpravnu imovinsku korist tako što je podizao sa računa novac sa bankomata, zatim u ulici Mileve Marić Ajnštajn, neovlašćeno držao u manjoj količini za sopstvenu upotrebu supstancu koja je Pravilnikom o utvrđivanju Spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci proglašena za opojnu drogu i to 2.07 grama i 0.42 grama opojne droge „heroin“ koju je držao u pvc kesici, kao i što je silom sprečio službeno lice u vršenju službene radnje koju preduzima u okviru svojih ovlašćenja u vršenju poslova javne bezbednosti, na taj način što je nakon lišenja slobode od strane policijskih službenika PS Novi Beograd, dok je vođen prema službenom vozilu u cilju sprovođenja u službene prostorije sa rukama iza leđa na kojima su se nalazila sredstva za vezivanje, iskoristio momenat kada ga je rukom ispod ruke držao samo jedan policijski službenik, dok je drugi policijski službenik otključavao vrata vozila, zadao udarac potiljačnim delom glave u levu stranu lica policijskom službeniku, od kog udarca se oštećeni zateturao, što je okrivljeni iskoristio da mu se istrgne iz ruke i trčećim korakom pobegne policijskim službenicima između zgrada, sprečavajući ih da izvrše započetu službenu radnju sprovođenja okrivljenog u službene prostorije nakon lišenja slobode.
U vezi sa iznetim, tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenog oglasi krivim i za navedena krivična dela izrekne kaznu u skladu sa zakonom.