Република Србија
ТРЕЋЕ ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БЕОГРАДУ

Треће основно јавно тужилаштво у Београду дана 20.10.2023.године поднело је суду оптужни предлог против окривљене Ј.Р. (1997.) и окривљеног Ј.С. (1987.) због постојања оправдане сумње да су извршили кривично дело Превара у саизвршилаштву из члана 208 став 1 у вези са чланом 33. Кривичног законика, у периоду током месеца јануара 2022. године, у Београду, ГО Земун, којом приликом су у намери да себи прибаве противправну имовинску корист лажним приказивањем чињеница, а потом и одржавањем у заблуди навели оштећену да на штету своје имовине нешто учини, односно преда покретне ствари и то два златна ланчића, један са привеском лика „Светог Петра“, други са привеском лика „Светог Павла“, златну бурму, више златних прстенова, један веренички са белим златом, други са каменчићима, два пара златних минђуша, један златни ланчић, један пар златних минђуша, два златна привеска оба са ликом „Мајке Богородице“ и једну наруквицу налик на злато, укупне вредности око 240.000,00 динара и износ од 200 евра у динарској противвредности, на тај начин што је оштећена позвала окривљеног Ј.С. који се претходно лажно представљао као „Духовник Бранимир“, лажно приказујући чињеницу да је видовит, да јој може помоћи и скинути црну магију са њене породице, те је оштећену путем видео позива убедио да је потребно да јој се скине црна магија и да је неопходно да му оштећена преда своје злато на 48 сати, а да ће јој након тога злато вратити, потом је у два наврата на адресу оштећене дошла окривљена Ј.Р. која се представила другим именом, лажно приказујући чињеницу да је сарадница духовника Бранимира, преузела од оштећене злато и новац, наводећи да им је новац потребан ради куповине тканине за скидање црне магије, а након тога су одржавали оштећену у заблуди да ће јој предато злато вратити и затим престали да се јављају на телефонске бројеве.
Имајући у виду да су окривљени претходно осуђивани за истоврсно кривично дело, тужилаштво је предложило суду да окривљеној Ј.Р. изрекне казну затвора у трајању од 1 (једне) године, уз кумулативно изрицање новчане казне у износу од 200.000,00 динара, док је у односу на окривљеног Ј.С. суду предложено да му суд изрекне казну затвора у трајању од 1 (једне) године и 9 (девет) месеци, уз кумулативно изрицање новчане казне у износу од 200.000,00 динара.

Треће основно јавно тужилаштво у Београду дана 19.10.2023.године поднело је суду оптужни предлог против окривљеног Л.Б. (1995.) због постојања оправдане сумње да је извршио кривично дело Угрожавање сигурности из члана 138 став 1. Кривичног законика и кривично дело Ометање службеног лица у вршењу службене дужности из члана 23 став 2 у вези са ставом 1 Закона о јавном реду и миру, у месецу децембру 2022. године, у Београду, ГО Земун, у угоститељском објекту „Рио“, тако што је угрозио сигурност оштећене – бивше емотивне партнерке претњом да ће напасти на њен живот и тело, а потом напао службена лица у вршењу службене дужности, на тај начин што је седео за столом у наведеном објекту са оштећеном и њеним другарицама, почео да виче на оштећену, да је вређа и прети јој да неће изаћи жива из кафића, услед чега се оштећена уплашила и послала поруку другарици која је позвала полицију, те је по доласку полицијских службеника окривљени одбио да се легитимише, а када му је саопштено да ће бити приведен у полицијску станицу ради утврђивања идентитета и када су полицијски службеници приступили савлађивању окривљеног, исти је ухватио полицијског службеника у пределу ревера, исцепао га и гурнуо га, услед чега су полицијски службеници са окривљеним пали на земљу, који се отимао, шутирао их и претио да ће их пребити и том приликом нанео лаке телесне повреде двојици полицијских службеника.
Имајући у виду претходну осуђиваност окривљеног, тужилаштво је предложило суду да окривљеном претходно утврди казне затвора за наведена кривична дела, затим изрекне јединствену казну затвора у трајању од 1 (једне) године и 2 (два) месеца.

Треће основно јавно тужилаштво у Београду дана 10.10.2023.године поднело је суду оптужницу против окривљеног Б.И. (2003.) због постојања оправдане сумње да је извршио продужено кривично дело Крађа из члана 203 став 1 у вези са чланом 61. Кривичног законика и кривично дело Фалсификовање и злоупотреба платних картица из члана 243 став 4 у вези са ставом 2 КЗ, кривично дело Неовлашћено држање опојних дрога из члана 246 а став 1 КЗ и кривично дело Спречавање службеног лица у вршењу службене дужности из члана 322 став 3 у вези са ставом 1 КЗ, тако што је у Београду, ГО Нови Београд на различитим локацијама, прилазио оштећенима са леђа, завлачио руку у ташне и џеп тренерке оштећених, те у више наврата одузимао туђе покретне ствари у намери да њиховим присвајањем себи прибави противправну имовинску корист и неовлашћеном употребом картице прибавио противправну имовинску корист тако што је подизао са рачуна новац са банкомата, затим у улици Милеве Марић Ајнштајн, неовлашћено држао у мањој количини за сопствену употребу супстанцу која је Правилником о утврђивању Списка психоактивних контролисаних супстанци проглашена за опојну дрогу и то 2.07 грама и 0.42 грама опојне дроге „хероин“ коју је држао у пвц кесици, као и што је силом спречио службено лице у вршењу службене радње коју предузима у оквиру својих овлашћења у вршењу послова јавне безбедности, на тај начин што је након лишења слободе од стране полицијских службеника ПС Нови Београд, док је вођен према службеном возилу у циљу спровођења у службене просторије са рукама иза леђа на којима су се налазила средства за везивање, искористио моменат када га је руком испод руке држао само један полицијски службеник, док је други полицијски службеник откључавао врата возила, задао ударац потиљачним делом главе у леву страну лица полицијском службенику, од ког ударца се оштећени затетурао, што је окривљени искористио да му се истргне из руке и трчећим кораком побегне полицијским службеницима између зграда, спречавајући их да изврше започету службену радњу спровођења окривљеног у службене просторије након лишења слободе.
У вези са изнетим, тужилаштво је предложило суду да окривљеног огласи кривим и за наведена кривична дела изрекне казну у складу са законом.