Република Србија
ТРЕЋЕ ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БЕОГРАДУ

Дана 01.11.2023. године у просторијама Трећег основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је Р.С. (1986.) због постојања основа сумње да је дана 29.10.2023. године извршио кривично дело Тешка крађа из чл. 204 ст. 1 т. 3. Кривичног законика, а које је извршио на тај начин што је од таксисте К.Г., након што га је оштећени таксиста одвезао на жељену локацију, приликом плаћања, из руку истргао новчаник у коме се налазио целодневни пазар оштећеног у износу од око 20.000 динара, те је изашао из возила и удаљио се са лица места. Брзом акцијом службених лица ПС Земун Р.С. је лишен слободе дана 30.10.2023. године, а приликом саслушања осумњичени је негирао извршење кривичног дела. Трећи основни суд у Београду је, на предлог Трећег основног јавног тужилаштва у Београду, осумњиченом одредио притвор у трајању од 30 дана.

Треће основно јавно тужилаштву у Београду у циљу сузбијања илегалиних миграција и трговине људима, предузима доказне радње против И.М. (рођен 1983. године) због постојања основа сумње да је исти за новчану накнаду у износу од 500 евра месечно, а без пријављивања надлежним органима, омогућио лицима Л.Р. (рођена 2002. године) и Р.З. (рођен 2000. године), иначе држављанима Марока, да користе његов стан у Земуну, те да им је на тај начин омогућио недозвољени боравак на територији Републике Србије. У односу на Л.Р. и Р.З. Прекршајни суд у Београду донео је пресуде којим их је огласио одговорнима јер су избегавајући граничну контролу, ван места одређеног за прелаз државне границе, незаконито ушли на територију Републике Србије те их осудио на плаћање новчане казне, док је у односу са И.М. поднета кривична пријава због постојања основа сумње да је извршио кривично дело Недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи из одредбе члана 350 став 2 Кривичног законика за које је запрећена казна затвора у трајању од једне до осам година затвора.

Дана 02.11.2023. године у просторијама Трећег основног јавног тужилаштва у Београду у присуству браниоца и тумача саслушан је Ј.Ѕ. (рођен 1995. године), држављанин Индије, а због постојања основане сумње да је извршио кривично дело Фалсификовање исправе из одредбе члана 355 став 2 Кривичног законика, на тај начин што је дана 31.10.2023. године овлашћеним службеним лицима Управе граничне полиције пружио на увид пасош Индије у ком се налази фалсификована виза Републике Србије, те је исти у потпуности признао извршење кривчног дела. Трећи основни суд у Београду је, на предлог Трећег основног јавног тужилаштва у Београду, осумњиченом одредио притвор у трајању од 30 дана.

Дана 03.11.2023. године у просторијама Трећег основног јавног тужилаштва у Београду у присуству браниоца саслунa је Д.Ј. (рођена 1984. године), држављанка Црне Горе, а због постојања сумње да је извршила кривично дело Запуштање и злостављање малолетног лица из одредбе члана 193 ст.3 Кривичног законика, које је извршила на тај начин што је свог малолетног сина старог десет година, принуђивала на рад који не одговара његовом узрасту и на просјачење. Овлашћена службена лица ПС Нови Београд су на територији Новог Београда 08.10.2023. године су у касним вечерњим сатима уочила малолетног дечака како пере ветробранска стакла на возилима, те су утврдила да исти тренутно борави у стану заједно са својим старијим братом, који је такође малолетан, а да се мајка не налази у Београду. Бригу о малолетим дечацима, који нису ни уписани у основну школу, преузели су овлашћени радници Градског центра за социјални рад Одељења Нови Београд, а осумњичена је дана 02.11.2023. године лишена слободе од сране овлашћених службених лица ПС Нови Београд. Осумњичена је приликом саслушања негирала извршење кривичног дела, а Трећи основни суд је, на предлог Трећег основног јавног тужилаштва у Београду, осумњиченој одредио притвор у трајању од 30 дана. За кривично дело чије је извршење осумњиченој стављено на терет , Кривичним закоником, је прописана казна затвор ау трајању од 3 месњеца до 5 година.