Republika Srbija
TREĆE OSNOVNO JAVNO TUŽILAŠTVO U BEOGRADU

Dana 01.11.2023. godine u prostorijama Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu saslušan je R.S. (1986.) zbog postojanja osnova sumnje da je dana 29.10.2023. godine izvršio krivično delo Teška krađa iz čl. 204 st. 1 t. 3. Krivičnog zakonika, a koje je izvršio na taj način što je od taksiste K.G., nakon što ga je oštećeni taksista odvezao na željenu lokaciju, prilikom plaćanja, iz ruku istrgao novčanik u kome se nalazio celodnevni pazar oštećenog u iznosu od oko 20.000 dinara, te je izašao iz vozila i udaljio se sa lica mesta. Brzom akcijom službenih lica PS Zemun R.S. je lišen slobode dana 30.10.2023. godine, a prilikom saslušanja osumnjičeni je negirao izvršenje krivičnog dela. Treći osnovni sud u Beogradu je, na predlog Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, osumnjičenom odredio pritvor u trajanju od 30 dana.

Treće osnovno javno tužilaštvu u Beogradu u cilju suzbijanja ilegalinih migracija i trgovine ljudima, preduzima dokazne radnje protiv I.M. (rođen 1983. godine) zbog postojanja osnova sumnje da je isti za novčanu naknadu u iznosu od 500 evra mesečno, a bez prijavljivanja nadležnim organima, omogućio licima L.R. (rođena 2002. godine) i R.Z. (rođen 2000. godine), inače državljanima Maroka, da koriste njegov stan u Zemunu, te da im je na taj način omogućio nedozvoljeni boravak na teritoriji Republike Srbije. U odnosu na L.R. i R.Z. Prekršajni sud u Beogradu doneo je presude kojim ih je oglasio odgovornima jer su izbegavajući graničnu kontrolu, van mesta određenog za prelaz državne granice, nezakonito ušli na teritoriju Republike Srbije te ih osudio na plaćanje novčane kazne, dok je u odnosu sa I.M. podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo Nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi iz odredbe člana 350 stav 2 Krivičnog zakonika za koje je zaprećena kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina zatvora.

Dana 02.11.2023. godine u prostorijama Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu u prisustvu branioca i tumača saslušan je J.Ѕ. (rođen 1995. godine), državljanin Indije, a zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo Falsifikovanje isprave iz odredbe člana 355 stav 2 Krivičnog zakonika, na taj način što je dana 31.10.2023. godine ovlašćenim službenim licima Uprave granične policije pružio na uvid pasoš Indije u kom se nalazi falsifikovana viza Republike Srbije, te je isti u potpunosti priznao izvršenje krivčnog dela. Treći osnovni sud u Beogradu je, na predlog Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, osumnjičenom odredio pritvor u trajanju od 30 dana.

Dana 03.11.2023. godine u prostorijama Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu u prisustvu branioca sasluna je D.J. (rođena 1984. godine), državljanka Crne Gore, a zbog postojanja sumnje da je izvršila krivično delo Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica iz odredbe člana 193 st.3 Krivičnog zakonika, koje je izvršila na taj način što je svog maloletnog sina starog deset godina, prinuđivala na rad koji ne odgovara njegovom uzrastu i na prosjačenje. Ovlašćena službena lica PS Novi Beograd su na teritoriji Novog Beograda 08.10.2023. godine su u kasnim večernjim satima uočila maloletnog dečaka kako pere vetrobranska stakla na vozilima, te su utvrdila da isti trenutno boravi u stanu zajedno sa svojim starijim bratom, koji je takođe maloletan, a da se majka ne nalazi u Beogradu. Brigu o maloletim dečacima, koji nisu ni upisani u osnovnu školu, preuzeli su ovlašćeni radnici Gradskog centra za socijalni rad Odeljenja Novi Beograd, a osumnjičena je dana 02.11.2023. godine lišena slobode od srane ovlašćenih službenih lica PS Novi Beograd. Osumnjičena je prilikom saslušanja negirala izvršenje krivičnog dela, a Treći osnovni sud je, na predlog Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, osumnjičenoj odredio pritvor u trajanju od 30 dana. Za krivično delo čije je izvršenje osumnjičenoj stavljeno na teret , Krivičnim zakonikom, je propisana kazna zatvor au trajanju od 3 mesnjeca do 5 godina.